loader image
קצר וקולע
מדברים תכל'ס
סרטונים
המחשת וואטסאפ
סיפור מהחיים

ברית המילה היא הטקס היהודי העתיק ביותר שנהפך לסמל של זהות יהודית. מצווה זו מהווה ברית הנכרתת בינינו ובין ה', ורק לאחריה התינוק נחשב ליהודי שלם. הרעיון הרוחני העומד מאחורי מצווה זו הוא שהאדם לא נברא מושלם, יש בו פגמים וחסרונות רבים, והוא נדרש לעסוק בתיקון עצמי כדי להוציא את כוחותיו המלאים אל הפועל

מה ההיגיון למהול תינוק בן שמונה ימים שאינו בעל בחירה על כך?

לחתוך לתינוק בן יומו חלק מגופו יכול להיראות כמו טקס פרימיטיבי השייך לשבט קדום. האם מצוות ברית המילה רלוונטית לימינו, ומהי הסיבה שעומדת מאחוריה? ובכלל - אם אלוהים יכול לברוא אדם מושלם, למה הוא לא ברא אותו מהול? 

מצוות ברית מילה ביום השמיני היא אחת המצוות החשובות בתורה. הראשון שהצטווה עליה היה אברהם אבינו, היהודי הראשון, שעבר אותה בגיל תשעים (!), והיא מסמלת את הברית שנכרתה בינו וצאצאיו ובין ה' עד סוף כל הדורות.
אי-קיום ברית מילה לילדים נחשבת לעבירה חמורה של "כרת", כלומר כריתת הנפש מעם ישראל. זו גם הסיבה שברית המילה היא אחת המצוות המובהקות שעליהן מסרו יהודים בכל הדורות את נפשם, ולאור הזהות המוחלטת שלנו עם ברית המילה, היו תקופות בהן גויים ניסו לעקור אותה מאיתנו בכוח. במהלך ההיסטוריה היו עמים רבים שנלחמו בישראל ורצו לעקור את ישראל מאמונתם – יוון, רומא ועוד, ואחד מהדברים הראשונים שאליו כיוונו היה מצוות ברית המילה.

כוחה של הברית

הרעיון העומד מאחורי ברית הוא ליצור קשר הדוק, קבוע ומוחלט בין בעלי הברית, שיוכל לעמוד גם בעתות משבר. קשר כזה שאי-אפשר לנתקו, לעומת קשרי ידידות לא מחייבים בהם כל זמן שהחיבה קיימת בין השניים, הקשר מתקיים. מטרת כריתת הברית היא להעמיק את הידידות ולחזקה כך שהקשר יהיה קבוע ובלתי חולף. אם וכאשר יהיו משברים, וגם אם ייווצר חלילה קרע, הברית תמנע את פירוק הקשר בין בעלי הברית, וניתן יהיה להתגבר על הקשיים ולשוב לידידות כבראשונה. זוהי כוחה של ברית המילה, שאנו טובעים בבשר באופן שלא יימחה לעולם.

עולם לא מושלם

אפשר היה אולי לבצע את כריתת הברית בין שני הצדדים במגוון דרכים. מדוע ה' מצווה אותנו דווקא להסיר את העורלה? 

במדרש מובא כי טורנוסרופוס הרשע, נציב רומא בעת מרד בר כוכבא (סביב שנת 135 לספירה), ביקש לשכנע את היהודים כי ברית המילה היא מנהג הפוגע בשלמות הגוף. הוא שאל את רבי עקיבא אילו מעשים נאים יותר: של הקב"ה או של בשר ודם, ורצה להקשות מכאן לגבי מצוות המילה הפוגעת, לכאורה, ביצירתו של ה' – גוף האדם. הוא ציפה שרבי עקיבא יענה שבוודאי שמעשי האלוהים יפים יותר, ואם כך גם האדם, שנברא בצלם אלוהים, הינו שלם ומושלם מלידתו, ומדוע אפוא יש צורך להסיר ממנו חלק שנברא איתו? תפיסה זו עמדה ביסוד השקפת האסתטיקה היוונית והרומאית שסגדה לגוף ולחיצוניות. 

אולם רבי עקיבא ענה לו, להפתעתו, כי מעשי האדם נאים יותר! הוא הדגים זאת בכך שהגיש לטורנוסרופוס שתי קערות: באחת מהן היו גרגרי חיטה, ובשנייה לחמניות טריות. החיטה היא מעשה אלוהים, אולם איננו אוכלים אותה כפי שהיא. היא דורשת עיבוד ותיקון עד שהיא תהפוך ללחם. 

שורש המחלוקת בין רבי עקיבא וטורנוסרופוס נעוץ בשאלה האם הטבע מושלם כפי שהוא, או שיש לתקן את העולם. רבי עקיבא מסביר כי למרות שהקב"ה הוא מושלם, אין הדבר אומר כי גם העולם שברא הינו מושלם. הקב"ה יצר בכוונה עולם שאיננו מושלם, על מנת שנוכל לפעול בו ולתקן אותו, ולא לקבלו באופן פסיבי כמות שהוא. כחלק מתיקון העולם עלינו לתקן את עצמנו: בין אם בפן הגופני בברית המילה, ובין אם בפן הרוחני בתיקון המעשים והאישיות. 

פלא המילה

טקס המילה נפוץ למדי ברחבי העולם: המוסלמים והנוצרים-הקופטים עורכים אף הם מילה לבניהם מסיבות דתיות, והמנהג נפוץ גם במדינות רבות כגון ארה"ב, דרום קוריאה ועוד. 

מעבר לסיבה הרוחנית של קשר עם ה' כפי שהצטווינו בתורה, שהיא הסיבה המרכזית שבגללה יהודים התמסרו לקיומה בכל הדורות, לברית המילה ישנם גם יתרונות גופניים.
"המרכז לבקרת מחלות ומניעתן" (Center for Disease Control and Prevention, CDC) בארצות-הברית פרסם ב-2010 וב-2014 כי מילת תינוקות סמוך ללידתם מוסיפה להם שנים של חיים איכותיים ומונעת היזקים בריאותיים (ראו פירוט ב-"5 עובדות"). 

ממחקרים רבים התברר כי ישנו יתרון למילה ביום השמיני במיוחד. ד"ר אילה אברהמוב במאמרה "בעיות קרישה ודימום ביילוד" (ספר אסיא, כרך ג') כותבת כי מנגנון הקרישה בדם תלוי בקבוצת חלבונים הנוצרים בכבד, הנקראים "גורמי קרישה". בימים הראשונים אחרי הלידה הכבד עדיין אינו בשל לפעילות זו, וברור שאינו יכול לעמוד במעמסת יתר של פעילות כירורגית. ככל שחולפים הימים הכבד מתחיל להתאושש ותפקודיו משתפרים, כך שבגיל שמונה ימים קיימת כבר רמה מספקת של גורמי קרישה, ומניעת דמם".

יתרה מכך, במחקר רפואי בעל שם שהתפרסם בשנת 1953 (125-126Holt and McIntosh, Holt Pediatrics, pp ) עולה כי בעוד שלפני היום השמיני קיים חוסר משמעותי בחומרי הקרישה, הרי שלאחר היום השמיני חומרי הקרישה עומדים על רמה מספקת וקבועה הנשארת לאורך כל חיי האדם (100%). לקראת היום השמיני מתרבים חומרי הקרישה בקצב מהיר והם עומדים ביום השמיני על רמה של 110%. כלומר, ביום השמיני, ורק ביום זה, מגיע ריכוז חומרי הקרישה בדם לשיא של כל הזמנים, מעל הכמות הרגילה המלווה את האדם לאורך כל חייו. דבר זה כמובן מסייע מאוד לכך שהברית תסתיים בצורה טובה – כפי שתכנן בורא עולם, שציווה אותנו על מצווה זו…

*בגרף ניתן לראות כי אחוז הקרישה ביום השמיני עומד על 110%

ד"ר דניאל שינהר, מנהל מחלקה כירורגית ילדים בבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, מפריך את המיתוס לפיו ככל שהתינוק גדול יותר כך יהיה לו קל יותר לעבור את המילה. להיפך, הוא מסביר: "ככל שהתינוק גדול יותר ובוגר יותר, מערכת העצבים מבשילה יותר וכלי הדם גדולים יותר ואז המילה כואבת יותר ונוטה יותר לדימום. גיל שמונה ימים הינו אידיאלי לביצוע ברית המילה מבחינת יכולת קרישת הדם של התינוק במקביל לחוסר בשילות יחסית של תחושת הכאב שלו".

מעבר לכך, ישנה סיבה נוספת מדוע קל יותר לעבור מילה בגיל כה צעיר. כבר כתב הרמב"ם כי "בעודו תינוק לא ירגיש כאב גדול בגלל רכות עורו וחולשת כוח דמיונו, כי הגדול מתוך פחד דמיונו מהמעשה יתמלא רעדה לפני ביצועו" (מורה נבוכים, חלק שלישי, פרק מט). תינוק קטן עובר ביתר קלות את ברית המילה בשל יכולת גופו לרפא פצעים בקלות רבה יותר, בשל מערכת העצבים הפחות בשלה שלו, ולא פחות מכך – בשל העדר הפחד הפסיכולוגי מהאירוע. 

אירוע הברית נחשב כטקס משמח משום שאנו חוגגים את הצטרפותו של חבר חדש לעם היהודי – דבר שבהחלט ראוי לשמוח עליו. 

אם היינו נוכחים בזמן שתינוק עובר ניתוח מציל חיים, היינו ודאי מצטערים בכאב שהוא חש, אך יותר היינו שמחים בכך שחייו ניצלו. בשעת הברית מצטרף התינוק לשרשרת דורות ארוכה, והנשמה היהודית נכנסת בו. היעלה על הדעת שבשעה זו לא נהיה שמחים בשמחתו? הבכי הרגעי של התינוק הוא כאין וכאפס לעומת הזכות הגדולה שיש לו בהצטרפותו לעם הנצח. 

מוהל או רופא?

והערה לסיום: לאנשים נדמה כאילו ברית שנערכת על ידי רופא היא "בטוחה" ומקצועית יותר, אך אין הדבר תמיד כך. בעם ישראל מקובל כי המוהלים הם מומחים שעברו הכשרה מעשית ארוכה בקיום בריתות, ויודעים להתמודד עם תקלות שעלולות להתרחש חלילה במקרים נדירים (ראו פירוט ב-"5 עובדות" על הסמכת מוהלים).
בשנים האחרונות יותר ויותר רופאים בעלי התמחויות רפואיות שונות מציעים את עצמם גם כמוהלים. חשוב לדעת כי הכשרה מקצועית ברפואה אינה זהה להכשרה לתפקיד מוהל, ואינה מחליפה את הניסיון שרוכשים המוהלים עם הזמן. לא תמיד הרופא מומחה בתחום כמו מוהל, ולכן על הבוחרים ברופא-מוהל לוודא כי לאותו רופא יש ניסיון רב גם במילה.
כמו כן, חשוב לדעת כי לא כל רופא מומחה הוא גם מוהל מוסמך. הסמכה של אדם כרופא אינה מכשירה אותו להיות מוהל על פי ההלכה, ולכן יש לוודא שאותו רופא מוסמך לערוך את הטקס גם מבחינה הלכתית ורשום ברשימת המוהלים המוסמכים ברבנות הראשית.

חשוב לדעת כי ברית המתבצעת ע"י רופא שאינו מוהל מוסמך, המכונה לרוב "ברית רפואית", במקרים רבים אינה כשרה על פי ההלכה. זאת משום שבברית המתבצעת ע"י אדם שאינו שומר תורה ומצוות לא קיימת הקפדה על הכללים ההלכתיים, כגון: שימוש במכשירים שנפסלו על ידי הפוסקים, אי ביצוע הברית ביום השמיני כזמנה שלא מסיבות רפואיות מוצדקות, ביצוע הברית ללא אמירת הברכות, ביצוע הרדמה מקומית שאינה מומלצת כלל בלשון המעטה, על ידי גורמי הרפואה הרלוונטיים ואף נאסרה הלכתית על ידי הפוסקים, ואף ביצוע הברית ע"י רופא נוכרי שפוסלת את ברית המילה. אותו תינוק שנימול חי חיים שלמים ללא ידיעה שאינו נמול כהלכה.

 

המשך קריאה ↓

1

ללבוש מצווה

המדרש מציין כי עם ישראל אהוב על אלוהים בכך שהוא מוקף במצוות רבות המראות את הקשר שלו עם הבורא בכל עת: "חביבין ישראל שסיבבן הקב"ה במצוות –  תפילין בראשיהן ותפילין בזרועותיהן, וציצית בבגדיהן ומזוזה לפתחיהן". אולם מה עושים כשנכנסים למקום בו אי אפשר להתעטף בהן? "בשעה שנכנס דוד לבית המרחץ וראה עצמו עומד ערום, אמר: אוי לי שאעמוד ערום בלא מצווה! וכיון שנזכר במילה שבבשרו, נתיישבה דעתו. לאחר שיצא אמר עליה שירה, שנאמר (תהלים יב, א): 'למנצח על השמינית מזמור לדוד' – על מילה שניתנה בשמיני". המילה היא מצווה שהולכת עם היהודי לכל מקום…

המשך קריאה ↓

4

רק בריאות

לברית המילה גם יתרונות רפואיים שהוכחו במחקרים רבים, בין היתר:

  • לבנים נימולים יש פחות דלקות בדרכי השתן.
  • בנים נימולים נדבקים פחות ב-HIV (70% פחות!) ובמחלות אחרות המועברות במגע אינטימי כדוגמת הרפס, סיפיליס ונגיף הפפילומה האנושי.
  • נימולים מפתחים פחות סרטן באיבר המין ופחות זיהומים באזור זה (כגון בלנטיטיס ופימוזיס).
  • אצל בנות זוג של גברים נימולים יש שיעור נמוך יותר של הדבקה בנגיף הפפילומה האנושי (וכפועל יוצא, שכיחות נמוכה יותר של ממאירות של צוואר הרחם) וייתכן גם פחות וגינוזיס (דלקת הנרתיק).

 (על פי פרופסור אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ג' בשניידר, מומחה ברפואת ילדים ומומחה במחלות זיהומיות בילדים – באתר ד"ר קידס)    

המשך קריאה ↓

2

"זה הקטן גדול יהיה"

סביב ברית המילה התפתחו מנהגים רבים. למשל, בעדות אשכנז עורכים 'שלום זכר', מפגש שנערך בבית ההורים בליל שבת שלפני הברית, ואצל הספרדים נהוגה 'ברית יצחק', קריאת קטעי זוהר בבית התינוק כסגולה לשמירה. נוהגים גם שילדים מתאספים ליד מיטת התינוק לקריאת שמע בלילה שלפני ברית המילה כדי "לתת לו כוח" בברית עצמה. כמו כן, מקובל שאליהו הנביא מגיע כאורח לכל ברית, ולכן נוהגים להכין כיסא מיוחד לכבודו הנקרא 'כיסא של אליהו'.
בעדות מסוימות נהוג שלפני שמכניסים את התינוק לברית, האם מעבירה את התינוק לאישה אחרת, שמעבירה לבעלה, שמעביר לאב, והזוג הזה מכונה ביידיש "קוואטר". מקובל לתת כיבוד זה לזוג ללא ילדים כסגולה להיפקד בזרע.
ועוד דבר אחרון – מקובל לא לומר את שם התינוק עד הברית עצמה, אז יקרא המוהל "ויקרא שמו בישראל…" וההורים יגלו את השם שבחרו. שורש מנהג זה הוא באברהם אבינו שעד שלא מל בשר ערלתו היה שמו 'אברם' ומיד כשנמול נשתנה שמו לשבח והתווספה לשמו אות אחת ונקרא 'אברהם'. סיבה נוספת למנהג זה היא שבעת הסרת העורלה, יורדת נשמת ישראל לתינוק ורק אז נחשב הוא לישראל היכול לקבל שם-ישראל.

המשך קריאה ↓

5

הכי טוב – מוהל מוסמך

בישראל פועלת ועדה בין-משרדית להסמכת מוהלים המורכבת מאנשי מקצוע ממשרד הבריאות (רופאים) ומנציגי הרבנות הראשית לישראל (רבנים ומוהלים). הליך ההסמכה מטעם הוועדה כולל בחינות הלכתיות רפואיות ומקצועיות, וזאת בנוסף לבדיקות רפואיות, חיסונים ותצהיר שנדרש המוהל לעבור מעת לעת. המוהל נדרש לעבור הכשרה והתמחות אצל מוהל מוסמך ולקבל המלצת מפקח מטעם הוועדה לצורך קבלת התעודה. כמו כן, על המועמד להתחייב בכתב על עמידה בנהלים ההלכתיים והרפואיים שקבעה הוועדה. לאחר שנה מתום ההסמכה, על המוהל לעבור פעם נוספת בחינות מעשיות ועיוניות של הוועדה. רופאים כירורגים אינם נדרשים לעמוד בכל אלה, ולכן גם רמת המקצועיות שלהם עלולה להיות נמוכה יותר מאלה שזהו תחום עיסוקם היום-יומי. במשרד הבריאות מציינים כי כמעט כל המקרים של "סיבוכי ברית" אירעו דרך אנשים שאינם מוסמכים מטעם הוועדה, על כן חשוב מאוד להקפיד לבחור מוהלים מוסמכים בלבד.

המשך קריאה ↓

3

רייטינג גבוה

סקר שנערך בשנת 2017 חשף כי כמעט כל ההורים היהודיים בישראל עורכים לבניהם ברית מילה. הסקר הקיף 501 מרואיינים רלוונטיים, אשר בחמש השנים האחרונות נולד להם בן זכר. 98% מהנשאלים השיבו כי ערכו לבנם ברית מילה; 86% מתוכם אמרו כי לא התלבטו.
לגבי השאלה מי האדם שיערוך את הברית, השיבו 63% כי הזמינו מוהל מומחה או מוסמך רבנות, ו-30% השיבו כי הזמינו אמנם רופא, אך הקפידו כי הוא יהיה מוהל מוסמך מטעם הרבנות. 6% בחרו ברופא שאינו רשום ברבנות, ו-1% בחר להזמין מוהל שאינו מוכר על ידי הרבנות הראשית.
על השאלה כצד בחרו את המוהל, השיבו 48% מההורים כי קיבלו המלצות מבני משפחה, 25% מחברים, 17% מניסיון קודם ו-10% בחרו מוהל דרך האינטרנט. 

המשך קריאה ↓

1

ללבוש מצווה

המדרש מציין כי עם ישראל אהוב על אלוהים בכך שהוא מוקף במצוות רבות המראות את הקשר שלו עם הבורא בכל עת: "חביבין ישראל שסיבבן הקב"ה במצוות –  תפילין בראשיהן ותפילין בזרועותיהן, וציצית בבגדיהן ומזוזה לפתחיהן". אולם מה עושים כשנכנסים למקום בו אי אפשר להתעטף בהן? "בשעה שנכנס דוד לבית המרחץ וראה עצמו עומד ערום, אמר: אוי לי שאעמוד ערום בלא מצווה! וכיון שנזכר במילה שבבשרו, נתיישבה דעתו. לאחר שיצא אמר עליה שירה, שנאמר (תהלים יב, א): 'למנצח על השמינית מזמור לדוד' – על מילה שניתנה בשמיני". המילה היא מצווה שהולכת עם היהודי לכל מקום…

המשך קריאה ↓

2

"זה הקטן גדול יהיה"

סביב ברית המילה התפתחו מנהגים רבים. למשל, בעדות אשכנז עורכים 'שלום זכר', מפגש שנערך בבית ההורים בליל שבת שלפני הברית, ואצל הספרדים נהוגה 'ברית יצחק', קריאת קטעי זוהר בבית התינוק כסגולה לשמירה. נוהגים גם שילדים מתאספים ליד מיטת התינוק לקריאת שמע בלילה שלפני ברית המילה כדי "לתת לו כוח" בברית עצמה. כמו כן, מקובל שאליהו הנביא מגיע כאורח לכל ברית, ולכן נוהגים להכין כיסא מיוחד לכבודו הנקרא 'כיסא של אליהו'.
בעדות מסוימות נהוג שלפני שמכניסים את התינוק לברית, האם מעבירה את התינוק לאישה אחרת, שמעבירה לבעלה, שמעביר לאב, והזוג הזה מכונה ביידיש "קוואטר". מקובל לתת כיבוד זה לזוג ללא ילדים כסגולה להיפקד בזרע.
ועוד דבר אחרון – מקובל לא לומר את שם התינוק עד הברית עצמה, אז יקרא המוהל "ויקרא שמו בישראל…" וההורים יגלו את השם שבחרו. שורש מנהג זה הוא באברהם אבינו שעד שלא מל בשר ערלתו היה שמו 'אברם' ומיד כשנמול נשתנה שמו לשבח והתווספה לשמו אות אחת ונקרא 'אברהם'. סיבה נוספת למנהג זה היא שבעת הסרת העורלה, יורדת נשמת ישראל לתינוק ורק אז נחשב הוא לישראל היכול לקבל שם-ישראל.

המשך קריאה ↓

3

רייטינג גבוה

סקר שנערך בשנת 2017 חשף כי כמעט כל ההורים היהודיים בישראל עורכים לבניהם ברית מילה. הסקר הקיף 501 מרואיינים רלוונטיים, אשר בחמש השנים האחרונות נולד להם בן זכר. 98% מהנשאלים השיבו כי ערכו לבנם ברית מילה; 86% מתוכם אמרו כי לא התלבטו.
לגבי השאלה מי האדם שיערוך את הברית, השיבו 63% כי הזמינו מוהל מומחה או מוסמך רבנות, ו-30% השיבו כי הזמינו אמנם רופא, אך הקפידו כי הוא יהיה מוהל מוסמך מטעם הרבנות. 6% בחרו ברופא שאינו רשום ברבנות, ו-1% בחר להזמין מוהל שאינו מוכר על ידי הרבנות הראשית.
על השאלה כצד בחרו את המוהל, השיבו 48% מההורים כי קיבלו המלצות מבני משפחה, 25% מחברים, 17% מניסיון קודם ו-10% בחרו מוהל דרך האינטרנט. 

המשך קריאה ↓

4

רק בריאות

לברית המילה גם יתרונות רפואיים שהוכחו במחקרים רבים, בין היתר:

  • לבנים נימולים יש פחות דלקות בדרכי השתן.
  • בנים נימולים נדבקים פחות ב-HIV (70% פחות!) ובמחלות אחרות המועברות במגע אינטימי כדוגמת הרפס, סיפיליס ונגיף הפפילומה האנושי.
  • נימולים מפתחים פחות סרטן באיבר המין ופחות זיהומים באזור זה (כגון בלנטיטיס ופימוזיס).
  • אצל בנות זוג של גברים נימולים יש שיעור נמוך יותר של הדבקה בנגיף הפפילומה האנושי (וכפועל יוצא, שכיחות נמוכה יותר של ממאירות של צוואר הרחם) וייתכן גם פחות וגינוזיס (דלקת הנרתיק).

 (על פי פרופסור אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ג' בשניידר, מומחה ברפואת ילדים ומומחה במחלות זיהומיות בילדים – באתר ד"ר קידס)    

המשך קריאה ↓

5

הכי טוב – מוהל מוסמך

בישראל פועלת ועדה בין-משרדית להסמכת מוהלים המורכבת מאנשי מקצוע ממשרד הבריאות (רופאים) ומנציגי הרבנות הראשית לישראל (רבנים ומוהלים). הליך ההסמכה מטעם הוועדה כולל בחינות הלכתיות רפואיות ומקצועיות, וזאת בנוסף לבדיקות רפואיות, חיסונים ותצהיר שנדרש המוהל לעבור מעת לעת. המוהל נדרש לעבור הכשרה והתמחות אצל מוהל מוסמך ולקבל המלצת מפקח מטעם הוועדה לצורך קבלת התעודה. כמו כן, על המועמד להתחייב בכתב על עמידה בנהלים ההלכתיים והרפואיים שקבעה הוועדה. לאחר שנה מתום ההסמכה, על המוהל לעבור פעם נוספת בחינות מעשיות ועיוניות של הוועדה. רופאים כירורגים אינם נדרשים לעמוד בכל אלה, ולכן גם רמת המקצועיות שלהם עלולה להיות נמוכה יותר מאלה שזהו תחום עיסוקם היום-יומי. במשרד הבריאות מציינים כי כמעט כל המקרים של "סיבוכי ברית" אירעו דרך אנשים שאינם מוסמכים מטעם הוועדה, על כן חשוב מאוד להקפיד לבחור מוהלים מוסמכים בלבד.

המשך קריאה ↓

אספנו עבורך את הסרטונים הכי מדויקים ברשת

מה לומר למי שאינו רוצה לעשות ברית מילה?
נימול בגיל 39 ומשתף בתחושותיו
האם לבחור רופא או מוהל לברית המילה?
מדוע הנסיך צ'ארלס מהול?
סוד ברית המילה
מה מיוחד במצוות ברית המילה?

הסבתא נעמדה מול כולם וסיפרה את הסיפור הבא...

גלית משתפת את אילנה בחששות שלה לקראת ברית המילה (הסיפור המובא בדיאלוג אמיתי)

עברו על המכשיר עם העכבר וגללו מטה לקריאת השיחה!

"תן לי סכין! לפני שיהיה מאוחר"

בתוככי נוראות השואה אישה מסכנת את חייה למען דבר אחר ויחיד – שבנה הנולד יהיה ליהודי שלם. סיפור אמיתי, מתוך מחנות העבודה, על גבורה יהודית למען קיומה של מצוות ברית המילה

את הסיפור הבא סיפר רבי ישראל שפירא, הרב מבולז'וב, שהיה עד לו בעת שהותו במחנה הריכוז יאנובסקה:

בכל בוקר, עם עלות השחר, הגרמנים נהגו להובילנו אל מחוץ למחנה ליום של עבודה קשה שהסתיים רק עם רדת החשכה. כל זוג עובדים קיבל מסור ענקי והיה צריך לנסר את מכסת בולי העץ שלו. בגלל התנאים האיומים ששררו במחנה ומנות הרעב שהיינו אמורים להתקיים מהן, רובנו בקושי יכולנו לעמוד על רגלינו. אך המשכנו לנסר, ביודענו שחיינו היו תלויים בכך. כל מי שהתמוטט במהלך עבודתו או שלא הצליח לנסר את המכסה היומית שלו, היה נהרג במקום.

יום אחד, בעודי דוחף ומושך את המסור הכבד יחד עם שותפי, ניגשה אליי אישה צעירה מקבוצת העבודה שלנו. חיוורון פניה הסגיר את היותה במצב פיזי חלש ביותר. "הרב", היא לחשה לי, "יש לך סכין?"

מיד הבנתי את כוונתה וחשתי איזו אחריות כבדה מונחת על כתפיי. "בתי", התחננתי בפניה, כשאני משתדל לגייס את כל האהבה והשכנוע שבלבי כדי להניאה מן המעשה שאותו היא מתכננת. "אל תיקחי את חייך. אני יודע שחייך כעת הם גיהינום עלי אדמות, שהמוות נראה כמו שחרור מבורך ביחס אליו. אך אסור לנו לאבד תקווה אף פעם. בעזרת השם, נשרוד את המבחן הזה ונגיע לימים טובים יותר".

אך האישה נראתה כאילו אינה שומעת את דבריי כלל. "סכין", היא שבה ואמרה. "אני מוכרחה סכין. עכשיו. לפני שיהיה מאוחר מדי".

באותו רגע, אחד השומרים הגרמנים הבחין בנו לוחשים וניגש אלינו. "מה היא אמרה לך?" תבע לדעת.

שנינו קפאנו על עומדנו. שיחה בשעת העבודה הייתה עבירה חמורה. רבים מיושבי המחנה נורו על המקום בשל פשעים קטנים בהרבה.

האישה הייתה הראשונה להתאושש. "ביקשתי ממנו סכין", היא אמרה. לאימתי הרבה, כיוונה אז את בקשתה לשומר: "תן לי סכין!".

גם הגרמני ניחש את כוונתה, וחיוך שטני ריחף על שפתיו. אין ספק שראה את גופות האנשים שמרוב ייאוש השליכו את עצמם בלילה על הגדר החשמלית שסבבה את המחנה, אך זה יהיה מחזה חדש עבורו. בעודו מחייך, שם ידו בכיסו ונתן לה סכין קטנה.

האישה לקחה את הסכין ומיהרה חזרה לעמדת העבודה שלה. היא רכנה מעל חבילת סמרטוטים קטנה שהניחה על בול עץ. פתחה את החבילה והוציאה ממנה תינוק זעיר. לפני עינינו הנדהמות, היא מלה את התינוק בן השבוע במהירות ובמיומנות רבה.

"ברוך אתה אדוני אלוהינו מלך העולם", אמרה בקול צלול, "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להכניסו בבריתו של אברהם אבינו".

בהחזיקה את הילד בזרועותיה, הרגיעה אותו ואז פנתה לשמים: "אדון עולם! לפני שמונה ימים נתת לי ילד. אני יודעת שלא הוא ולא אני נשרוד זמן רב במקום הארור הזה. אבל עכשיו, כשתיקח אותו חזרה, תקבל אותו כיהודי שלם".

"הסכין שלך", היא אמרה, והגישה את החפץ הקדוש חזרה לגרמני.

המשך קריאה ↓

תגידו ששלחנו אתכם:

מדוע מכאיבים לתינוק בן שמונה ימים?
ברית המילה כמקור לחיים ולשפע
תחקיר מטלטל על בריתות לא כשרות
נימולו בגיל מאוחר ומשתפים בסיפוריהם האישיים
מדוע האדם לא נברא מהול? 7 עובדות על ברית המילה
בגיל 92 הייתה לו בקשה אחת: לעבור ברית מילה
המוהל שערך מאות בריתות מוזרות ברחבי העולם
מהי ברית מילה?
למה שמחים בברית מילה?
מהו המסר העמוק במצוות ברית המילה?
עובדות שכדאי לדעת על ברית מילה
"יש אנשים שאינם יודעים שהם לא נימולו כהלכה"