1
מדע או אומנות?
בדקתם פעם כיצד מתבצעים שחזורים של האדם הקדמון שחציו קוף חציו אדם? פלאונתולוגים (העוסקים בחקר מאובנים ובשחזורים) מוצאים בחפירות חלקי עצמות גוף או חלק מסוים מגולגולת, ומהם משחזרים את גופו או ראשו השלם של האדם הקדמון לפי פרי דמיונם. כך הם מציגים לראווה את תצורותיו השונות.
לעיתים שני פלאונתולוגים ציירו שיחזור של שני קופי-אדם שונים לחלוטין כשמקורם באותה גולגולת כשאחד לא ידע על עבודתו של השני.
האנתרופולוג ארנסט אלברט הוטון כתב בספרו 'למעלה מהקוף" (Up from the Ape): "על גולגולת של האדם הניאנדרטלי [האדם הקדמון] ניתן לשחזר פרצוף של שימפנזה כמו גם פרצוף של פילוסוף".
Hoden, E.E. (1946), Up from the Ape, McMillan, N.Y, p. 159
צפו כאן בשחזורים שונים שנעשו לגולגולת אחת מעוותת או חלקית.
4
לא בהכרח סתירה
למרות מה שנוהגים לחשוב, האבולוציה לא תמיד הייתה אויבתה של האמונה הדתית. נהפוך הוא – אנשי מדע רבים סברו כי מעשיו של האל מתגלים באבולוציה, וכי התפתחותו של הטבע נקבעת (או לפחות מודרכת) על ידי אלוהים. כמה מהחוקרים הנודעים ביותר בזמנו של דרווין, כגון אסא גריי ,(Gray) צ'רלס ליאל (Lyell) וג'ורג' מיבארט (Mivart), סברו כי אין שום סתירה בין האבולוציה ובין מעורבותו המובהקת של אלוהים בתולדות העולם, ותורותיהם המדעיות שיקפו את אמונתם זו.
2
עוד מיתולוגיה?
מכיוון שתאוריית האבולוציה אינה עומדת בקריטריונים מדעיים (שכן לא ניתן למצוא דרך להעמידה במבחן ולבדוק אם ניתן להפריכה), יש הטוענים שהיא גרסה מודרנית למיתוסים העתיקים המתארים את בריאת העולם – סיפור על מה שהיֹה היה פעם, לפני שנים רבות, אך איש לא ראה מעולם… כך למשל טען דיויד גלרנטר (Gelernter), פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת ייל, במגזין "קלרמונט" כי "התאוריה הזו הייתה פעם ניחוש נועז, ולאחר מכן הפכה לחלק בסיסי מה'אני מאמין' שמגדיר את תפיסת העולם המודרנית, אך מה אם בכל אופן דארווין טעה?". עוד טען גלרנטר כי "ההסבר של דארווין נראה אפשרי להתאמות הקטנות שבאמצעותן האורגניזם מתאים לנסיבות המקומיות – שינויים בצפיפות הפרווה, או בצורת המקור. עם זאת, ישנן סיבות רבות להטיל ספק אם הוא יכול לענות על השאלות הקשות ולהסביר את התמונה הגדולה – הופעת מינים חדשים. מוצא המינים – זה בדיוק מה שדארווין אינו יכול להסביר".
פרופ' פרד הויל, אסטרונום שעסק בחקר מבנה היקום וזכה לפרסים נכבדים בתחומו, התבטא: "הסבירות של יצירת חיים מחומר דומם הוא 1 למספר בעל 40,000 אפסים מאחוריו. זה מספיק גדול בכדי לקבור את דרווין ואת כל תאוריית האבולוציה".
Nature, Vol. 294, No. 5837, November 12, p. 148
5
האמונה של דארווין
דארווין עצמו גדל כאדם מאמין, אולם בעקבות פיתוח התאוריה שלו נטש את הדת. עם זאת, עם דבר אחד הוא לא יכול היה להסכים – האפשרות שכל מה שקורה סביבנו הוא במקרה: "אמונה זו [באל] מבוססת על הקושי הרב, ולמעשה על חוסר האפשרות, לדמות כי יקום עצום ומופלא זה, הכולל את האדם המסוגל לצפות הרחק אל העבר ואל העתיד, הוא תוצאה של מקריות או הכרחיות עיוורת. כאשר אני מהרהר בכך, אני חש אנוס לשער את קיומה של סיבה ראשונית שהיא בעלת תבונה" (צ'רלס דארווין, אוטוביוגרפיה, תל אביב 2008, עמ' 68).
3
מדע של "אולי"
דורון קורן, עיתונאי בעיתון "הארץ", כותב תחת הכותרת "לא ייאמן כמה מטופש לפעמים יכול להיות חקר האבולוציה": "שלושה מאמרים אופייניים שפורסמו לאחרונה במדור המדע של "הארץ" מציגים מחקר אבולוציוני שכולו השערות פורחות באוויר המוציאות שם רע לחשיבה מדעית אמיתית ולגילויים מדעיים אמיתיים… מה שבולט לעין קודם כל, הוא שלכל אורכה רצופה הסקירה מחקרית הזו בביטויי ספק והשערה שאינם מתיישבים עם המושג "מדע" כפשוטו, וממילא הם שומטים את הקרקע מתחת להעמדת הפנים הידענית שהבטיחה הכותרת ("כך התפתחה יכולת התעופה"). הנה חלק מהביטויים בכתבה: "ככל הנראה", "ייתכן", "אפשרות נוספת", "לפי הסבר חלופי", "אולי", "חור של עשרות מיליוני שנים בשכבת המאובנים", "החידה הגדולה" (שלא נפתרה), "אחת התעלומות הגדולות" (שלא נפתרו), "מוטציה יחידה היתה יכולה לגרום" (ואין הוכחה שגרמה), "חידושים שנוצרו יש מאין", "האבולוציה כאן מסתורית", "אי הבהירות גדולה", "סימן שאלה משמעותי", "ישנן תיאוריות רבות", "הסבר אפשרי אחד", "סיבה אפשרית נוספת" – ויש עוד, כאמור…
עכשיו אדגים פסקה קצרה מתוך הכתבה המשוערת לאין שיעור הזו, מן הפרק על התפתחות כנפי הציפורים. הנה ההסבר שמסר פרופ' אריאל צ'יפמן, ביולוג אבולוציוני מהאוניברסיטה העברית, לכתב אסף רונאל: "צ'יפמן מספר כי הציפורים התפתחו ממינים של דינוזאורים מכוסי נוצות… ככל הנראה, הטירנוזאורוס רקס האימתני היה מנוצה, לפחות בשלבי חייו המוקדמים. עם הדורות, הנוצות הפכו מורכבות יותר… בשלב מסוים, אחד מאותם דינוזאורים מנוצים, שחי על צמרות עצים, גילה ככל הנראה כי הנוצות יכולות לעזור לו לדאות ולשהות זמן רב יותר באוויר, אומר צ'יפמן. אם כי לפי הסבר חלופי, היה זה דווקא דינוזאור שוכן קרקע שמצא שהנוצות עוזרות לו בניתור, בדומה לכנפי התרנגול היום".
הבנתם? אחד מאותם דינוזאורים שכוסו במקרה בנוצות (מוטציה אהובתי) גילה כי נוצות יכולות לעזור לו לדאות, וכשהוא גילה זאת בתודעתו הדינוזאורית וראה כי טוב, הוא המשיך לדאות עוד ועוד עד שהתפתחו כנפי הציפור. לא השתכנעתם? טוב, יש גם "הסבר חלופי" עם דינוזאור אחר. ולאורח החשיבה הילדותי הזה, לרפיון הלוגי הזה, לתיאוריה המנוחשת הזאת שמעופפת בקלילות מעל אינספור שלבי ביניים טעוני-הסבר בתוך חלל עצום של היעדר ממצאים, קוראים 'מדע'. לא ייאמן".