1
למות מלחץ
חשבתם שאי אפשר למות מרוב לחץ? חשבו שנית. "קארושי" הוא מונח שהוטבע ע"י היפנים המתאר תופעת מוות כתוצאה מעומס בעבודה או מעבודת יתר בתנאים נפשיים או פיזיים ברמה קיצונית. תופעה זו אומנם החלה ביפן, אך היא נפוצה גם במדינות שונות באסיה. שני הגורמים הבולטים ביותר המובילים לקארושי הם מחסור בשינה ולחץ, אשר מובילים להתקף לב או שבץ מוחי. מרבית קורבנותיה של הקארושי עבדו לפחות 50% יותר שעות ממספר שעות העבודה הרגילות באופן שיטתי בתקופה הקדמה למותם. ריצ'רד ווקוטץ' מאוניברסיטת וירג'יניה טק מסביר כי הצורך להיתפס ע"י ההנהלה והקולגות לעבודה כעובד מסור הוא המניע שמותיר את העובד למשך שעות רבות בעבודתו: "בימינו יותר חשוב להיראות בעבודה – להגיע מוקדם ולעזוב מאוחר".
4
לחץ או עומס?
הרבה פעמים משתמשים במילים 'לחץ' ו'עומס' כמילים נרדפות, אך מילים אלו מתארות שני מושגים מובדלים. 'עומס' מתאר מצב אובייקטיבי של פעילות מרובה, ולעומת זאת 'לחץ' מתאר מצב נפשי שלילי של מתח ומצוקה. כלומר, חווית עומס אינה גוררת בהכרח תחושת לחץ. ישנם החווים עומס בחייהם, אך אינם חשים תחושת לחץ, נהפוך הוא, הם חווים את העומס בצורה חיובית. בדר"כ אלו יהיו אנשים אנרגטיים שאוהבים את ההווי של עשייה הרודפת אחת אחר השנייה, חיים את התנועה המתמדת ובעלי רוח נלהבת להגשמה.
2
לאמץ זריזות
זריזות היא תכונה חשובה בנפש האדם עד כדי כך שנאמר בספרי המוסר היסודיים בעולם היהדות כי "מידת הזריזות היא תכשיט לכל המצוות, והיא מתקנת כולם" (ספר 'אורחות צדיקים', שער הזריזות), וכן "כי הזריזות היא מדת שלימות גדול" (ספר 'מסילת ישרים', פרק ז). על מנת להצליח להגיע ליעדים אחד התנאים הנדרשים לכך היא הזריזות, מכיוון שאופי בעל כבדות ועצלות מונע מהאדם לצאת מאזור הנוחות ולעמול, כפי שכותב הרמח"ל (רבי משה חיים לוצאטו) בספרו 'מסירת ישרים': "ותראה כי טבע האדם כבד מאד, כי עפריות החמריות גס, על כן לא יחפוץ האדם בטורח ומלאכה. ומי שרוצה לזכות לעבודת הבורא יתברך, צריך שיתגבר נגד טבעו עצמו ויתגבר ויזדרז, שאם הוא מניח עצמו ביד כבדותו, ודאי הוא שלא יצליח".
מה ניתן לעשות אם זריזות היא לא נקודת החוזקה שלנו? הרמח"ל מסביר כי הזריזות היא תוצר של התלהבות פנימית, אך עם זאת הוא מסביר כי ניתן לייצר תחושה זו גם אם אינה קיימת בקרבנו. הוא מייעץ למי שמעוניין להשפיע את הרגשות הלב שלו ואומר כי המעשים החיצוניים מסוגלים להשפיע על הרגשות, ולכן התנהגות חיצונית של זריזות יכולה להביא לידי תחושה של התלהבות. והנה לשונו: "כמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו". כלומר, הגוף והנפש קשורים זה בזה ובעלי השפעה הדדית, ולכן ביצוע פעולות בצורה זריזה ונמרצת, אף שהמניע הוא טכני ומאולץ, מסוגל לרומם את הנפש ולהביא לידי התלהבות פנימית.
5
לדבר באחוזים
ע"פ סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 46% מהמועסקים בישראל חשים תחושת לחץ נפשי או מתח בעבודתם – 30% מדי פעם ו-16% לעיתים קרובות. עוד נמצא כי המקצועות שבהם נמצא השיעור הגבוה ביותר של מועסקים החשופים ללחץ ולמתח, לעתים קרובות או מדי פעם, הם אחיות (75%), מורים בבי"ס יסודי (66%), רופאים ועורכי דין (65%), מנכ"לים ומנהלים (61%).
3
מה ההבדל בין זריזות לחיפזון?
אף על פי שזריזות היא תכונה נעלה וחשובה, יש להיזהר לא לגלוש לזריזות בצורתה השלילית שהינה עשייה מהירה אך מתוך בלבול הדעת ופזיזות הגוררים טעויות, כפי שמובא בספר המוסר היסודי 'אורחות צדיקים': "אף על פי שהזריזות טובה מאוד, יזהר שלא ימהר בעבודתו יותר מדי, כי הרוכב במהירות – הוא קרוב מאוד להיכשל. וכן מי שהוא רץ במהירות – הוא נופל. ולא יתכן לתקן מעשה מתוקן בבהלה, אבל במיתון יתוקנו העניינים" (ספר 'אורחות צדיקים', שער הזריזות).
החיפזון הינה בהילות עד כדי איבוד עשתונות. הזריזות הנכונה, לעומת זאת, תמיד תהיה עשייה מועילה המלווה ביישוב הדעת, רוגע ושמחה.